www.spoor-weg.nl

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Pauline

 
 

Pauline is een schaalmodel stoomtractor gebouwd in 1991 door R. Weij uit Den Haag.
Van beroep is de heer Weij steenhouwer en had nog niet eerder iets groots van metaal gemaakt laat staan een stoommachine. Deze tractor is daarom ook het tastbare bewijs dat je geen metaalbewerker moet zijn om zo iets te maken. Met gezond verstand en een beetje technisch inzicht kom je ook al een heel eind. Een goede dosis fantasie is ook niet weg.
Dit laatste komt handig van pas bij het zoeken van materialen voor de verschillende onderdelen.
Zo zijn de achterwielen afkomstig van een rupsvoertuig uit de tweede wereldoorlog.
Het vliegwiel is in een vorig leven een hand wiel van een gas afsluiter geweest, en de schoorsteen de uitlaat demper van een motorfiets. Als je het eindresultaat ziet lijkt het wel alsof alles er voor gemaakt is ,maar kom er maar op als je zo iets ergens ziet liggen.
Het vinden van deze onderdelen is natuurlijk nog maar het begin. De rest van de machine zal je toch zelf moeten maken. De heer Weij heeft zich het metaal bewerken grotendeels eigen gemaakt door te luisteren en te kijken naar vakmensen en oude rotten uit de stoomwereld.

Intussen is Pauline alweer meer dan 15 jaar onderweg en is op meerdere evenementen in den landen te gast. Ondanks haar bescheidde afmetingen kan zij toch nog met gemak 30 km op een dag afleggen, waardoor een tripje van Delft naar Den Haag v.v. goed te doen is. Ook de jaarlijkse roadrun van de stoomwalsen club vormt geen enkel probleem.

Technische gegevens.
Lengte over alles  : 1.20m
Breedte over alles : 60cm
Keteldruk : 6 bar
Ketelinhoud : 10 liter
Aantal cilinders : 1
Zuigerdiameter : Ø 60mm
Zuigerslag : 70mm

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu